Internet of Things (IoT) og sensorteknologi i renholdsbransjen

Internet of Things (IoT) og sensorteknologi er beskrevet som den fjerde evolusjonen i renholdsbransjen. Faste oppgaver erstattes med behovsstyrt renhold – en fordel for renholdspersonalet, oppdragsgiver og bygget vi skal ivareta.

Datadrevet renhold

Den digitale evolusjonen har for lengst inntatt bransjen vår, datadrevet renhold er enkelt forklart: behovsstyrt renhold basert på datainnsamling fra Internet og Things (IoT) og sensorteknologi. Robotikk er på full fart inn. Sensorteknologi overvåker trafikk, støv og bruksmønster. Byggene vi rengjør er blitt smarte, og vi må tilpasse oss for å fortsatt være aktuelle i et allerede tøft marked.

Med datainnsamlingen fra Internet og Things (IoT) kan renholdspersonale nå navigere seg enklere rundt på store bygg, gjerne i form av nettbrett med digitale plantegninger og med sin mobil applikasjon enkelt og raskt rapportere utførte oppgaver, tilstedeværelse og melde avvik på bygningsmassen. Ringvirkningen er stor og sammen kan fagene (vaktmester, driftsansvarlig, renholdspersonale og oppdragsgiver) delta i arbeidshverdagen til hverandre og skape en unik dialog som ellers kanskje ikke ville vært like lett.

Datadrevet renhold skaper altså en mer effektiv fordeling av arbeidsoppgavene og renholdet kan bedre tilpasses bygget og behovet.
Mye av æren for datadrevet renhold kan tilskrives standarden INSTA-800, da mye er basert på de samme prinsippene. NS Insta-800 måler kvaliteten på stedet gjennom ønsket intervall på kontroller opp mot avtalt kvalitet. Renholdspersonalet vet hva som er forventet av arbeidet og kan justere arbeidet underveis for hva som skal gjøres for å oppnå avtalt kvalitet.

Tingenes internett, også kjent under det engelske begrepet Internet of Things (IoT), er nettverket av identifiserbare gjenstander som er utstyrt med elektronikk, programvare, sensorer, aktuatorer og nettverk som gjør gjenstandene i stand til å koble seg til hverandre og utveksle data.

Wikipedia

Sensorteknologi – slik kan vi benytte informasjonen

Ved å ta i bruk Internet of Things (IoT) og sensorteknologi på dispensere for mykpapir, håndsåpe og avfallsdunker sender disse registreringer over bruken videre til skyen. Servicemedarbeideren får informasjonen lastet inn i sin app og påfyllet blir behovsstyrt utifra trafikken på stedet.

Datadrevet renhold gjør at hverdagen kan planlegges bedre og servicemedarbeideren slipper å bruke unødvendig tid på oppgaver og objekter som ikke trenger renhold og tilsyn. Ved at servicemedarbeideren allerede ved lasting av vognen vet behovet for påfyll, overlesser man ikke og belastningen minskes både på servicemedarbeideren og miljøet.

I likhet med at sonsorer plasseres ut i kontorfellesskap for å måle bruk, inneklima og støv kan dette også benyttes til

 • Møterom
 • Kontorer
 • Dører til toaletter
 • Inngangsdører i byggets resepsjon
 • Kjøpesenter inngang
 • Garderober
 • Klasserom
 • Dispensere som håndtørk,
  håndsåpe og avfallsdunker

Internet of Things (IoT) og sensorteknologi til ditt bygg

Vil du vite mer? Vi tar gjerne et møte for å forklare mer om mulighetene innenfor behovsstyrt renhold og hva sensorteknologi kan bidra med for å øke effektiviteten hos deg og ditt bygg.

Fyll ut skjema under så ringer vi deg opp. Alternativt kan du ringe oss direkte på telefon 23 14 16 80. Internet og Things (IoT) og sensorteknologi er fremtiden!

Mer fra Anker Renhold

Støvmåling er en viktig del av byggrenholdet

Måling og fjerning av støv er en viktig del av å sikre et sunt arbeidsmiljø og godt inneklima, spesielt i byggeprosjekter hvor støv og partikler raskt kan bli et problem.

Vi forklarer nærmere hvordan vi måler og fjerner støv i praksis:

Hvordan måler vi støv? 

For å måle støv benytter vi oss av støvmåling med BM Dustdetector. Det er en metode for å fange opp hvordan luftkvaliteten er i et gitt område. Dette instrumentet fungerer ved at luften trekkes gjennom en enhet hvor en spesiell tape fanger opp støvpartiklene. Etter at luften har passert gjennom, kan tapen undersøkes for å se hvor mye støv som har festet seg. Dette gir oss en direkte og kvantifiserbar måte å måle støvnivået over en bestemt tidsperiode.

Dette gjør at vi kan måle mengden støv i luften, og gjøre en vurdering om partiklene i rommet er en kilde til forurensning. Dette er et tiltak for å overvåke og kontrollere støv for å ivareta helse, miljø og sikkerhetshensyn i henhold til Rent tørt bygg filosofien (RTB).

Ønsker du tilbud på renhold eller en gratis befaring?
Send inn skjemaet, så tar vi kontakt!


  Vi fjerner støv under byggrenholdet ved å: 

  • Støvsuging for å fjerne støv fra tekniske installasjoner og vanskelig tilgjengelige steder.
  • Vi utfører støvmåling med BM Dustdetector på alle prosjekter som ønskes dette.
  • Stikkprøver for å måle støvdekkeprosenten og andre indikatorer på renholdskvalitet.
  • Støvsanering for et bedre inneklima på lager.

  Les mer om hvordan vi gjør byggrengjøring steg for steg her.  

  Slik fjerner vi støv effektivt med støvbindingsmiddel 

  På områder som for eksempel et lager hvor støvet samler seg opp, – benytter vi oss av et vannbasert gulvbehandlingsmiddel, som skal samle støvet til gulvet (støvbinder), kalt «Dustbinder». Dette middelet tilsettes i rengjøringsvannet, og etterlater en mikroskopisk hinne på gulvet som støvet fester seg til, som videre blir fjernet av gulvvaskemaskinen eller vaskebilen.

  Vil du ha tilbud på støvmåling og byggrenhold? 

  Vi tilbyr byggrenhold i Oslo, Akershus, Innlandet og i Østfold regionen. Ønsker du et tilbud på byggrenhold eller en av våre andre tjenester, kan du fylle ut skjema nedenfor så kontakter vi deg! Du kan også ringe oss på telefon 23 14 16 80.

  Les mer om byggvask og renhold til byggeplasser her.

  Les mer

  Tid for vårrengjøring og utvendig vask av bygget

  Vinteren etterlater seg mye forurensning, smuss og saltrester på både veier og bygninger. Når våren titter frem er utvendig renhold noe bedrifter og eiendomsforvaltere bør prioritere både av estetiske grunner, men også for vedlikehold av bygget.

  Vårrengjøring for bedrifter

  Vask av fasaden bør utføres regelmessig gjennom året. Men det er noe ekstra viktig med en ordentlig vask etter vinteren når våren titter frem. En grundig vårrengjøring er avgjørende for vedlikehold og for å skape et innbydende utseende. Les mer om viktigheten av fasadevask her.

  Tid for fasadevask?

  Etter en lang vinter er det viktig å gi bygget en grundig vask for å fjerne forurensning, smuss og saltrester. Dette er ikke bare viktig for utseende, men også for byggets langsiktige vedlikehold. Vi bruker spesialiserte teknikker og miljøvennlige rengjøringsmidler for effektiv rengjøring. Les mer om hvordan vi utfører fasadevask her.

  Ønsker du tilbud på renhold eller en gratis befaring?
  Send inn skjemaet, så tar vi kontakt!


   Utvendig vask av vinduer

   Vask av vinduer krever personale med spesialkompetanse. Denne kompetansen har vi og kan levere utvendig vindusvask i  Oslo, Akershus, Østfold og Innlandet. Vi tar oss av prosessen med søknad til kommunen om nødvendig varsling, avsperring og dirigering på stedet. Les mer om vindusvask her.

   Vinduspuss til 17. mai

   Det er viktig å vise bygget fra sin beste side, derfor ønsker «alle» vask av vinduer før 17. mai. Vi klarer ikke å pusse alt samtidig, derfor er det viktig å være uten god tid, slik at du sikrer deg rene vinduer og prioritet. 

   Vi utfører alltid gratis befaring for å sikre at arbeidet kan utføres på best mulig måte å avklare viktige forhold på stedet. Ta kontakt med oss nedenfor for vask av vinduer til ditt bygg. 

   Profesjonelt utvendig renhold tilpasset dine behov

   Hver eiendom er unik, og derfor tilbyr vi skreddersydde løsninger for utvendig renhold. Vårt team av erfarne renholdere bruker de nyeste metodene og utstyret for å sikre at ditt bygg ser sitt beste ut. Vi tilpasser våre tjenester for å møte dine behov, noe du kan lese mer om i vår artikkel om skreddersydd renhold for eiendomsforvaltere.

   Som en totalleverandør av renhold tilbyr vi alt fra garasjevask, feiing av p-hus og parkeringsplasser til fjerning av graffiti for våre kunder. 

   Få et uforpliktende tilbud

   Ønsker du mer informasjon om utvendig renhold av fasade eller vinduer? Ta kontakt med oss for et uforpliktende tilbud, og la oss sikre deg at ditt bygg blir rent og pent.  

   Les mer

   Slik gjør vi byggrengjøring – steg for steg

   Byggrengjøring er en kritisk del av et byggeprosjekt. Byggrengjøringen sikrer både et trygt arbeidsmiljø underveis, og et rent og pent resultat ved ferdigstilling. Dette krever planlegging, riktig utførelse og kvalitetskontroll. I denne guiden viser vi deg prosessen i fire steg.

   Hva er byggrengjøring?

   Byggrengjøring er renhold i forbindelse med byggeprosesser. Eksempler på dette er grundig rengjøring av et nybygg, rehabilitering av bygg eller nylig oppusset bolig.

   Ønsker du tilbud på renhold eller en gratis befaring?
   Send inn skjemaet, så tar vi kontakt!


    Viktigheten av et Rent Tørt Bygg

    Byggeprosjekter medfører mye rot, skitt, støv, sementstøv, smuss og flekker. Det er kanskje åpenbart at dette er noe man rydder og vasker bort før bygget ferdigstilles, men like viktig er det å rydde og vaske under byggeprosessen. Det avfallet som legger seg under en byggeprosess skaper et dårlig og usunt inneklima, ikke bare for de som skal flytte inn når alt er overstått, men også arbeiderne som oppholder seg i bygget under prosessen. Les mer på vår side om byggvask.

    Rent Tørt Bygg-filosofien (RTB) går ut på sørge for et godt inneklima i ferdige bygg, ved å hindre spredning av støv og fibre under byggeprosessen. Dette er en håndbok i forebyggende helsevern, og et effektivt tiltak i kampen mot fukt, forurensing og fysisk arbeidsmiljø. Les mer om Rent Tørt Bygg (RTB).

    Steg 1: Forberedelse og planlegging

    Før byggestart utarbeides en detaljert plan for renholdet med: 

    • Tidsplaner.
    • Ansvarsfordeling. 
    • Valg av rengjøringsmetoder og utstyr. 

    Gjennom hele prosessen sikrer vi en RTB-ansvarlig / riggmann som sørger for systematisk renhold i byggeprosessen. Vår RTB-ansvarlige har kompetanse og erfaring, og vil i stor grad være tilgjengelig for både renholdspersonalet og prosjektlederen for byggingen. Oppgavene til RTB-ansvarlig / riggmann er:

    • Utarbeidelse og distribusjon av renholdsplaner, løpende oppdatering av planene i byggetiden.
    • Koordinere alt byggrenhold på byggeplassen.
    • Administrere byggrenhold i egen regi.
    • Loggføre alt utført byggrenhold i egen regi.
    • Avviksbehandling.
    • Koordinere oppgaver på byggeprosjektet. Herunder rydding, avfallshåndtering, sjauing av div på bygget, samt hjelpe til med arbeide som for eksempel montering av dører, fuging etc.

    Steg 2: Rengjøring under byggeprosessen

    Kontinuerlig renhold under byggeprosessen er nødvendig for å opprettholde et godt arbeidsmiljø og forebygge oppbygging av støv og avfall. Dette inkluderer: 

    • Støvsuging for å fjerne støv fra tekniske installasjoner og vanskelig tilgjengelige steder.
    • Overflatevask.
    • Sørger for at ventilasjonsanlegg er rene før overlevering.
    • Vi utfører også støvmåling med BM Dustdetector på alle prosjekter som ønskes dette.

    Steg 3: Avsluttende rengjøring

    Når byggearbeidet nærmer seg slutten, utføres en grundig hovedrengjøring av hele bygget for å forberede det på innflytting. Dette inkluderer: 

    • Fjerning av byggavfall og sørger for effektiv avfallshåndtering.
    • Grundig rengjøring av alle overflater, inkludert gulv, vegger, fastmonterte innredninger, samt vindusvask.
    • Rengjøring og gulvbehandling etter behov.

    Steg 4: Kvalitetskontroll og overlevering

    Før bygget offisielt tas i bruk, utføres en kvalitetskontroll for å sikre at rengjøringsstandardene er oppfylt med: 

    • Visuell inspeksjon med grundig kontroll av renholdet.
    • Stikkprøver for å måle støvdekkeprosenten og andre indikatorer på renholdskvalitet.
    • Bruk av NS-INSTA 800: Implementering av NS-INSTA 800 for en objektiv vurdering av renholdskvaliteten.

    Har du spørsmål om byggrengjøring?
    Ta en prat med vår fagekspert Cato, så hjelper han deg med ditt prosjekt! 

    Cato Skagseth – Avdelingsleder for temporært renhold.
    Tlf. 23 14 16 80 eller e-post: cato@anker-renhold.no 

    Les mer

    Hva skiller et renholdsfirma fra et vaskefirma?

    Både renholdsfirmaer og vaskefirmaer har som mål å levere rene omgivelser, men det er viktig å forstå forskjellene mellom dem. La oss dykke dypere inn i hva som skiller disse to fra hverandre!

    Hva skiller tjenestene fra hverandre?

    Den mest grunnleggende forskjellen ligger i omfanget av tjenester. Vaskefirmaer tar seg gjerne av mindre oppdrag som småvask og hjemmerengjøring, mens renholdsfirmaer fokuserer på å opprettholde renheten over tid. Renholdsfirmaer tilbyr jevnlige avtaler for bedrifter, borettslag, og kontorer, inkludert daglig eller periodisk renhold, samt større oppgaver som byggvask og hovedrengjøring. De håndterer også spesialiserte tjenester som vindusvask, teppeservice, og smitteforebyggende renhold.

    Ønsker du tilbud på renhold eller en gratis befaring?
    Send inn skjemaet, så tar vi kontakt!


     Andre faktorer som skiller et renholdsfirma og et vaskefirma fra hverandre er: 

     • Fleksibilitet og forutsigbarhet i leveransen
      Vaskefirmaer er ideelle for enkeltoppdrag som husvask, der kunden har spesifikke krav eller ønsker en tilpasset tilnærming. Renholdsfirmaer opererer ofte i større arealer med strukturerte tilnærminger og fastsatte tidsskjemaer, spesielt ved daglig eller periodisk renhold. Dette gir kundene forutsigbarhet og en godt tilpasset renholdstjeneste.
     • Kvalifikasjoner og opplæring
      Renholdsfirmaer skiller seg fra vaskefirmaer ved å tilby et dedikert team av grundig opplærte profesjonelle renholdsarbeidere. Dette gjelder spesielt for spesialiserte tjenester som vindusvask, teppeservice, og smitteforebyggende renhold. Mens vaskefirmaer også kan tilby lignende tjenester, kan nivået av opplæring og ekspertise variere.
     • Profesjonalisering og bransjestandarder
      Renholdsfirmaer har ofte et mer strukturert forretningsmiljø og implementerer standardiserte prosedyrer, kvalitetskontroller, og sertifiseringer. Dette fokuset på profesjonalisering er spesielt viktig for bedrifter som søker langsiktige avtaler eller omfattende tjenester. Mindre vaskefirmaer kan operere på et mindre strukturert nivå, noe som kan føre til variasjoner i kvalitet og samsvar med bransjestandarder.

     Les mer om hvordan bestille renholdstjenester her.

     For å velge mellom et renholdsfirma og et vaskefirma, må du vurdere hva som passer best til oppdraget og viktigheten av profesjonalitet og bransjestandarder. Dette vil påvirke hva slags firma du bør velge for ditt renholdsoppdrag.

     Ta kontakt med oss og få tilbud på renhold i dag!

     Les mer