Boning av gulv: guide til gulvtyper og behandling

Boning av gulv - inspirasjon og tips fra våre fageksperter. Ultimat guide til gulvtyper og behandling - Anker Renhold AS

Gulvtyper og behandling – Rask guide for gulvtyper og påføring av bonemiddel, prinsippene for boning av gulv og hvordan du utfører riktig behandling for ditt gulv.

Gulvtyper og behandling

Gulv utsettes for enorm påkjenning hver dag. Under hver eneste sko sitter det forurensning og løst smuss som stein og støv, som er med på å slite ned gulvets overflate. Er det lenge siden gulvet er behandlet og vedlikeholdt har man gjerne slitt ned topplaget fra tidligere behandlinger. Da skaper denne forurensningen mer problemer og man begynner å skade selve gulvet enten om det er snakk om linoleum, vinyl eller tregulv. Ulike gulvtyper og behandling av disse vil variere fra sted til sted, men gulv som kan påføres bonemiddel er kategorisert nedenfor som harde gulv.

Boning av gulv er et godt tiltak som øker friksjonen på gulvets overflate. Etter en boning anbefaler vi å polere gulvet slik at overflaten herdes. Da tåler gulvet mye mer påkjenning og er også bedre å rengjøre med tørre metoder. Da unngår vi å bruke unødvendig mye vann og kjemi, slik at mikrofibermoppen kan benyttes tørr og «sklir» lettere over gulvet. Ulike gulvtyper og behandling må sees i sammenheng med andre tiltak som er satt inn på stedet.

Guide til ulike gulvtyper og riktig behandling

Har du gulv av linoleumsbelegg, vinylbelegg, betongfliser, slipt betong eller steinfliser, anbefaler vi årlig gulvbehandling. Ved å rense gulvet og gi det en beskyttende hinne med voks eller bonemiddel tåler gulvet mer påkjenning og kan forlenge levetiden på gulvet. Disse type harde gulv finnes ofte på kontorer, sykehjem, på legekontoret, hos tannklinikken, i barnehager og næringsbygg. Nedenfor har vi listet opp gulv som kan påføres boning, samt laget en 3 stegs guide til gulvtyper og riktig behandling.

Gulvtyper og behandling – egner seg til boning

 • Linoleum
 • Vinyl
 • Betongfliser
 • Slipt betong
 • Steinfliser

Gulvtyper og behandling – egner seg ikke til boning

 • Tregulv
 • Laminat
 • Gummi
 • Epoxy
 • Kork

3 viktige steg for riktig behandling

Viktige steg i prosessen for å bone gulvet riktig finner du nedenfor. Dette er en rask innføring som tar for seg hovedprinsippene for en god gulvbehandling.

Her er 3 viktige steg i prosessen for å bone gulvet riktig.

 1. Dyprens av gulvet, også kalt oppskuring og bunnskuring

  Påfør først oppskuringsmiddel, eventuelt grov rent dersom du kun skal rense og ikke bunnskure gulvet. Bland kjemien etter blandingsforholdet på etiketten som produsenten anbefaler.
  Fordel løsningen utover gulvet, og la kjemien få nødvendig virketid. Dette er svært viktig for å rense vekk så mye smuss og forurensning fra gulvet.

 2. Nøytralisering, for å fjerne kjemirester

  Nå skal gulvet vaskes med vann for å nøytralisere gulvet. Dette gjøres for at ikke rester av kjemien bruk under dyrensingen skal påvirke behandlingen som påføres til slutt. Sjekk gulvets PH-verdi med egnet strips.

 3. Påføring av bonemiddel, for å behandle å bygge opp gulvet igjen

  Legg ut grunning tilpasset gulvtypen du behandler. Godt lag grunning er viktig for å jevne ut og tette gulvets porer. Under første steget, dyprens vil gulvets porer åpne seg for å gi slipp på smuss og forurensning i gulvet.

  Legg ut bonemiddel med egnet mopp som ikke avgir lo. Er du alene om jobben så ikke legg ut arealer bredere enn 5 meter av gangen, slik at du unngår «helligdager».

  Husk god tørketid mellom lagene, vi anbefaler 30-60 minutter uavhengig av ventilasjonen på stedet. Sjekk etiketten fra produsenten du anvender. Ikke slurv med tørketiden.

  Påføring av bonemiddel gjøres i flere lag, og repeter. Uansett hvor mange lag boning du velger å legge på gulvet, så må du huske god nok tørketid.

Relaterte tjenester for riktig behandling av gulv

Våre eksperter hjelper deg slik at vedlikehold av gulvene hos din bedrift utføres med riktig behandling. Anker Renhold leverer renholdstjenester til bedrifter i hele Oslo, Akershus, Østfold og Innlandet. Under har vi samlet våre tjenester som er direkte relaterte til boning av gulv, og gulvbehandling.

Få tilbud på riktig behandling av dine gulv

Du kan fylle ut skjema nedenfor, så kontakter vi deg for gratis befaring og et uforpliktende tilbud på behandling av dine gulv. Ring oss gjerne på telefon 23 14 16 80.


  Mer fra Anker Renhold

  Se alle artikler

  Tid for vårrengjøring og utvendig vask av bygget

  Vinteren etterlater seg mye forurensning, smuss og saltrester på både…

  Slik gjør vi byggrengjøring – steg for steg

  Byggrengjøring er en kritisk del av et byggeprosjekt. Byggrengjøringen sikrer…

  Hva skiller et renholdsfirma fra et vaskefirma?

  Både renholdsfirmaer og vaskefirmaer har som mål å levere rene…

  Skreddersydd renhold for eiendomsforvaltere

  Driver du med forvaltning av eiendom i form av utleie,…