Derfor er tepperens og vedlikehold av gulvtepper viktig

Har du tepper hjemme eller på kontoret? Visste du at tepper er noe av det viktigste å holde rent? Tester har vist at i tepper er det intet mindre enn mellom 50-100 000 bakterier og mikrober, per centimeter. Derfor er det helt nødvendig å rense gulvteppene med jevne mellomrom!

Våre fageksperter gir deg tips til et bedre inneklima med grundig renhold og vedlikehold av tepper. Visste du at du har din helt egne mikrobiologiske yngleplass hjemme og på arbeidsplassen? Det har du i hvert fall om du har tepper på gulvet.

Ønsker du ikke å rengjøre teppene dine selv, så gjør vi det gjerne for deg.
Ta kontakt med oss i dag!

Tepper trenger vedlikehold for å fjerne støv og smuss fra dypet. Få bedre inneklima i lokalene med tepperens til bedrift. Rens av tepper fra Anker Renhold

Visste du at gulvtepper ofte er mer skitne enn toaletter?

En test gjort av amerikanske forskere viste at det var 4000 ganger mer bakterier i gulvtepper enn på do! Ikke rart at det da er dårlig inneklima på mange av landets arbeidsplasser.

Tips til rengjøring og vedlikehold av gulvtepper

Her får du tips fra våre fageksperter til hvordan du holder gulvteppene sunne og rene.

1. Støvsug ofte

Er du den som utfører renholdet i kontorlokaler, i offentlige bygg, på hotell eller andre steder hvor det er tepper, bør du støvsuge hele teppet grundig minst to ganger i uken. I soner med mye trafikk bør det støvsuges daglig. I tillegg til å bruke en ordinær støvsuger med HEPA filter bør du også bruke en teppebanker minst en gang i måneden. Er du som mange, og har teppe hjemme så bør det støvsuges et par ganger i uken. Bruk helst munnstykke til tepper for å være sikker på å få med deg det fine støvet og smusset fra dybden. Støvsuger du ofte nok er det bra for inneklimaet i boligen.

2. Legg ut dør- eller entrèmatter

Dette vil spare deg for arbeid. Disse mattene kan ta av opptil 80% av alt støv og skitt som kommer med inn utenfra! Del mattene gjerne inn i soner. I kontorbygg og på hoteller er det gjerne montert en fotskraperist i metall på utsiden av inngangspartiet. Rett innenfor døren er det lurt å ha en avskrapningsmatte i gummi. Til slutt bør man ha en matte i stoff med en skrittlengde på 4-5 skritt. Da blir du kvitt det meste av støv og skitt som ellers ville blitt dratt med videre inn i bygget.

3. Bruk innesko

Dette kan høres litt «tilbake til barnehagen» ut, men det er allikevel ikke så dumt! Har dere garderobeløsning på jobben er det lurt å innføre bruk av innesko. Da blir slapsete og støvete sko igjen i garderoben og det skåner teppene for mye skitt! Bruk av innesko er et godt og enkelt HMS-tiltak på jobben dersom en eller flere sliter med astma-og allergi. Inneklimaet ivaretas derfor enklere i kombinasjon med Svanemerket renhold til din bedrift.

4. Impregner teppet

Er det nettopp lagt nytt teppe kan det være en fordel å impregnere det. Denne behandlingsmetoden passer best på tepper med kort luv og bør utføres av profesjonelle, for at ikke det skal bli skjoldete eller bli skader på teppet. Vi impregnerer tepper som en av våre tjenester innen gulvbehandling. Meld fra til oss her, så kommer vi på befaring til din bedrift og forteller mer om vedlikehold av tepper.

NB: Ikke overdriv bruken av impregneringsmidler!

Impregnering er ofte white spirit-basert og kan derfor løse opp limet under teppet om du legger på for mye. Når impregneringsvæsken legges ut, er det best å bruke en lavtrykk-sprøyte med flat dyse. Legg ut impregnering med å dusje lett over det rene teppet.

Husk å kryssdusje, spray først over på langs deretter på tvers. Da er du er sikker på at hele teppet er dekket med impregnering. Sjekk om impregneringsmiddelet du har kjøpt er vannbasert eller white spirit-basert, og at pumpen din tåler impregneringsvæsken.

5.Rens teppet ofte nok
Utover det regelmessige renholdet av teppene så bør du ta en ordentlig tepperens, minst èn gang i året, helst to dersom det er mye trafikk.

Matteservice

Matteservice er en tjeneste vi leverer som innebærer bytte av matter på frekvens, slik at vårt vaskeri rengjør mattene og skifter skitne matter i deres lokaler. Flere av våre kunder som får levert matter fra oss er barnehager, skoler og eiendomsforvaltere. Vi kan levere matter med lavere frekvens skift på sommer enn vinter, da ukentlig levering og henting er anbefalt i den kalde årstiden.

Våre nye MicroTech matter er basert på 50% resirkulerbart materiale, som er et miljøvennlig alternativ til matter av nylon. Les mer om vår matteservice her eller ta kontakt med oss i dag om du trenger skift av matter på frekvens!

Anker Renhold tilbyr renholdssoner

Vi samarbeider med N3 Norge og kan formidle renholdssoner til våre kunders lokaler.
Ta kontakt med oss i dag for en eller flere renholdssoner i deres lokaler. Da monteres det matter fast til gulvet, etter anbefalt størrelse, som fanger opp skitten før den entrer bygget å skaper et dårlig inneklima. Renholdssoner er anbefalt av Norges Astma-og Allergiforbund.

Våre renholdere støvsuger Renholdssonen med teppebankere når daglig renhold utføres i lokalene, og månedlig tepperens utføres som periodisk renhold.

Vær ekstra nøye med renhold og rens av tepper når:

Det er barn som oppholder seg i rommet

Ved lek og løping virvles ekstra mye støv opp, dette er svært viktig å være bevisst på i skole-og barnehage lokaler. Norges Astma og Allergi Forbund anslår, at så mange som 20% av alle barn og unge sliter med astma og allergi.

Vet du at det er nedskrevet i lov at barn og unge – har krav på godt renhold og inneklima i sin barnehage eller skole? Et av de viktigste helsefremmende tiltakene du kan gjøre er å innføre svanemerket renhold der hvor barn oppholder seg.

Rundt kaffekroken eller vanndispenseren

Sopp og mugg lever godt i tepper. Er det teppe rundt kaffetrakteren, ved vanndispenseren eller i områder det kan være fuktig, må du være ekstra nøye med støvsugingen i disse områdene.

Om det er dyr på arbeidsplassen eller hjemme

Mange tar med seg hunden sin på jobb isteden for at den må ligge ensom hjemme. Hvert tredje hjem har husdyr som hunder, katter og marsvin. Dyrepels trekker med seg mye støv og skitt, derfor bør man støvsuge tepper daglig dersom man har husdyr for å få et bedre inneklima hjemme.

Trafikk og forurensning

Bor du eller jobber i områder med mye trafikk kan veistøv og forurensning lagre seg i teppet og skape et dårlig inneklima. Da kan det være lurt å rense teppene oftere, minst to ganger i året. Husk å være nøye med renhold av ventilasjonsanlegg og ventiler så ikke unødvendig mye forurensning spres rundt i lokalene.

Fordeler og ulemper med gulvtepper

Er det best å kvitte seg med alt av tepper hjemme og på jobb?
Ikke nødvendigvis, det er også mange fordeler med å ha tepper i lokalene.
Direktør ved Institutt for farge og interiør, Bjørg Owren, peker på flere positive sider ved det å ha tepper hjemme eller på kontoret i et intervju med abcnyheter. Støv virvles ikke så lett opp, men bindes i teppet. Om du har tilstrekkelige renholdsrutiner så kan tepper være et pluss.

I tillegg demper gulvtepper lyd.

Det kan være etterlengtet, særlig i åpne kontorlandskap eller på hoteller. Owren trekker også frem at tepper gir en isolerende effekt, noe som gjør at man kan senke temperaturen et par grader. Det er også bra for inneklimaet og folk jobber bedre enn om det er for varmt.

Utfordrende inneklima

Men, det er ikke til å stikke under en stol at det kan være en kamp å ha et godt innemiljø om det er mye tepper i bygget, særlig vegg-til-vegg gulvtepper.

De fleste av oss vil ikke merke noe til det, men de som sliter med astma og allergi kan skrive under på at det har mye å si og de presterer markant dårligere om teppene ikke rengjøres riktig. Hoste, tett nese, såre øyne og hodepine er noen av symptomene på at innemiljøet ikke er helt på topp.

En av de store bakdelene med tepper er at det kan se rent ut, men la deg ikke lure, i virkeligheten er det rene mikrobe-fabrikken der nede på gulvet. Skitne gulv skaper grobunn for bakterier og virus, som sammen med støv og smuss skaper dårlig inneklima.

Har man gulvbelegg, fliser eller parkett får man raskt en påminnelse om at det er på tide å moppe over gulvet. Det tar ikke mange dagene før hybelkaninene virvler over gulvet.
Det ser du derimot ikke med tepper. Og jo lenger du utsetter å støvsuge, jo dypere jobbes støv og skitt ned i teppet og det blir nesten håpløst å få rent igjen.

Tepper holder på bakterier og virus

Det er ikke bare sopp og mugg som bor i teppene, det gjelder også bakterier og virus! Du kan jo tenke deg hvordan forholdene er i dine tepper under omgangssyke og influensatider når du vet at det er mer bakterier der enn på do! Derfor kan det være veldig smart å legge inn fast tepperens til influensa- og omgangssyke sesongen!

Byggvask etter oppussing

Ved oppussing er det viktig å utføre en grundig byggrengjøring.

Har du nettopp pusset opp hjemme, eller er kontoret nylig blitt renovert? Da vet du hvor mye byggstøv det blir. Det fine støvet som irriterer slimhinner og legger seg som et fint lag på alt inventar.

Tepper er rene deponier for byggstøv og til og med kjemiske stoffer og gasser fra maling og byggevare-produkter kan bli værende igjen i teppet**. Det må alltid utføres en grundig rens av teppet når du er ferdig med oppussingen. Vi utfører byggvask og tepperens for entreprenører og eiendomsforvaltere fra Drammen til Oslo, fra Sarpsborg og Moss i Viken – helt opp til Hamar og Fåvang i Innlandet. Vi i Anker Renhold har fagfolkene du trenger når renhold må utføres raskt og effektivt.

Tilbud på renhold og rens av tepper

Ønsker du tilbud på renhold og vedlikehold av tepper i dine lokaler? Ta kontakt med oss på telefon 23 14 16 80 eller fyll ut skjema under så kontakter vi deg. Inviter oss på befaring, så utarbeider vi et tilbud til din bedrift på renholdstjenester, leie av matter eller gulvbehandling. Vi gleder oss til å høre fra deg!


  KILDER:
  * «The secret life of germs» av Tierno Jr. Ph.D, Philip M
  ** «Teppegolv og inneklima» av Jan Vilhelm Bakke, Arbeidstilsynet, NTNU

  Mer fra Anker Renhold

  Se alle artikler

  Støvmåling er en viktig del av byggrenholdet

  Måling og fjerning av støv er en viktig del av…

  Tid for vårrengjøring og utvendig vask av bygget

  Vinteren etterlater seg mye forurensning, smuss og saltrester på både…

  Slik gjør vi byggrengjøring – steg for steg

  Byggrengjøring er en kritisk del av et byggeprosjekt. Byggrengjøringen sikrer…

  Hva skiller et renholdsfirma fra et vaskefirma?

  Både renholdsfirmaer og vaskefirmaer har som mål å levere rene…