Slik vasker du kjøleskapet – tips fra proffene

Slik vasker du kjøleskapet - Tips og råd om vasking av kjøleskap og fjern vond lukt

Lurer du på hvordan du vasker kjøleskapet? Vi i Anker Renhold gir våre beste tips for å holde kjøleskapet rent og pent, og fritt for vond lukt.

En god tommelfingerregel er å rengjøre kjøleskapet lett en gang i måneden, og storrengjøring hvert halvår.

Velg riktige rengjøringsmidler

Til vask av kjøleskap burde man bruke en mild såpe. Dette er for at såpen ikke skal sette smak på maten eller skade innsiden av kjøleskapet. Vi anbefaler Zalo utblandet i lunkent vann og mikrofiberkluter.

Ta ut løse deler

Et godt tips er å vaske hyller og andre deler i oppvaskmaskinen, eller legge de i bløt oppvaskkummen, mens du vasker innsiden av kjøleskapet. På denne måten blir de løse delene skinnende rene og du sparer masse tid.

Sjekk dato

Start med å ta ut all mat. Sjekk datoen på alt og kast det som har gått ut på dato. Hvis det er noe som har gått ut på dato, men ser fint ut kan du lukte på det. Det er mange varer som tåler lenger enn datomerkingen. Stol på luktesansen din. Oppbevar maten i en kjølebag så den ikke blir dårlig mens du vasker.

Riktig utstyr til vask av kjøleskapet

Start med å vaske innsiden av kjøleskapet. Begynn alltid på toppen og vask nedover. Bruk mikrofiberkluten og jobb systematisk. Bruk eventuelt en tannbørste for å komme til vanskelige steder. Til rengjøring av dreneringshullet anbefaler vi å bruke Q-tips for å komme skikkelig til. Her kan det nemlig samle seg væske som over tid kan avgi vond lukt.

Fjern vond lukt i kjøleskapet

Har du vært uheldig og fått en vond lukt i kjøleskapet som ikke går bort kan dette være svært sjenerende. Vi har en enkel løsning! Husholdningsartikler med veldig høy eller veldig lav pH som sitronsaft, eddik eller bakepulver gir veldig dårlige vilkår for bakterier.

På den måten kan de brukes til å fjerne lukt, for eksempel ved å blande sitronsaft, eddik eller 2–3 teskjeer bakepulver i varmt vann og vaske kjøleskapet med dette. Et annet tips er å sette en skål med eddik inn i kjøleskapet for å skape en nøytraliseringsprosess som gjør at lukten forsvinner.

Fjern vond lukt i kjøleskapet med riktig rengjøring. Tips: Lag et hjemmelaget rengjøringsmiddel med sitron, eddik og bakepulver for å bli kvitt vond lukt og få kjøleskapet rent
Tips: Lag et hjemmelaget rengjøringsmiddel med sitron, eddik og bakepulver for å bli kvitt vond lukt og få kjøleskapet rent.

Velg riktig kjøleskap

Dette punktet gjelder ikke alle, men hvis du er på jakt etter et nytt kjøleskap er et tips å tenke på hvordan det er å rengjøre. Noen kjøleskap er nemlig mer kronglete enn andre. Sjekk derfor spesifikasjoner og design, og hvor enkelt skapet lar seg demontere. En annen ting å tenke på hvor godt matvarene holder seg i kjøleskapet ditt. Det finnes kjøleskap som justerer temperatur og fuktighetsnivå automatisk slik at maten holder seg lengst mulig, uavhengig av hvor i skapet det oppbevares. Dette er en fin måte å sikre matvarekvalitet og unngå vond lukt.

Les også: Slik vasker du vinduer

Unngå disse feilene når du vasker kjøleskapet

En av de vanligste feilene folk gjør når de skal vaske kjøleskapet er at de bruker feil vaskemiddel. Mange bruker såpe med slipemidler som gjør at du lager mikroskopiske riper i overflatene. Dette kan være gjenstand for bakterievekst over tid. En sterk såpe kan også avgi skadelige gasser i kjøleskapet, og avsette dårlig lukt og smak på maten.

Ved å ikke ta seg tid til å fjerne løst smuss fra gummilistene i døren, kan det gjøre at ikke kjøleskapet blir tett nok, og temperaturen blir påvirket. Kjøleskapet burde ha en temperatur på 2-4 grader. Ved lave temperaturer overlever ikke bakterier like lenge. For høy temperatur går ut over kvaliteten på maten i stor grad, og skadelige bakterier vil klare å overleve.

Så ofte bør du vaske kjøleskapet ditt

Vi anbefaler at man tørker over kjøleskapet med en lett fuktet mikrofiberklut ofte. Tar man i bruk siste grønnsaken i skuffen, pass på å fjerne avfall og løst smuss før du legger tilbake ny mat. Da slipper du muggen mat og at sjenerende vond lukt får utvikle seg. Å tørke over hyller når du setter inn ny mat er en god huskeregel. Da får du fjernet søl og klin ofte slik at dette ikke får utvikle seg videre.

Husk utvendig vask av kjøleskapet

Når du er ferdig med vasken av kjøleskapet setter du hyllene og maten tilbake. Avslutt med å vaske kjøleskapet utvendig for å fjerne bakterier, flekker og søl. 

Vil du ha hjelp til å vaske kjøleskapet eller andre deler av hjemmet? 

Les mer om vår vaskehjelp-tjeneste her!

Våre vaskehjelper har høy kompetanse og står klare for å gjøre ditt hjem skinnende rent. Ta kontakt for et uforpliktende tilbud.

Mer fra Anker Renhold

Se alle artikler

Støvmåling er en viktig del av byggrenholdet

Måling og fjerning av støv er en viktig del av…

Tid for vårrengjøring og utvendig vask av bygget

Vinteren etterlater seg mye forurensning, smuss og saltrester på både…

Slik gjør vi byggrengjøring – steg for steg

Byggrengjøring er en kritisk del av et byggeprosjekt. Byggrengjøringen sikrer…

Hva skiller et renholdsfirma fra et vaskefirma?

Både renholdsfirmaer og vaskefirmaer har som mål å levere rene…